25 Şubat 2016 Perşembe

LAHMACUN
Lahmacun, açılmış hamurun üzerine kıymamaydanozsoğansarımsak ve karabiberisot (kırmızı biber) gibi baharatlarla hazırlanan malzeme sürüldükten sonra taş fırında pişirilmesiyle yapılan bir yiyecek.
İsmi, Arapça etli hamur anlamına gelen lahm bi ajin'den (لحم عجين) türemiştir. İçinde tercihen zırhta çekilmiş etisot (pul biber), domates,maydanozsalçasarımsak veya soğankarabiber ve tuz bulunur. Bu malzemeler yeterli miktarda su alınarak iyice yoğrulur. Bu malzeme yaklaşık 2-3 milimetre kalınlığında ve yaklaşık 20-25 santimetre çapında açılmış olan hamurun üzerine konularak el ile yayılır. Taş fırındapişirilir. Limon sıkıp maydanoz koyarak yemenin lezzetini arttırdığı söylenir. Anavatanı Şanlıurfa olan lahmacun özellikle Urfa'da közlenmiş patlıcanla beraber tüketilmektedir.
Malzemeler yöreye göre ya da mevsime göre değişiklikler gösterebilmektedir. Mesela: biber salçasıfıstıkyeşil biber gibi malzemeler eklenebilir. Lahmacun Şanlıurfa ve Mardin'de soğanlı, Gaziantep'te sarımsaklı, Kahramanmaraş'ta ise hem sarımsak hem de soğanlı olarak yapılmaktadır.

LAHMACUN ile ilgili görsel sonucu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder